Panaeolus subfirmus
Fælled-glanshat

3 Responses to Panaeolus subfirmus
Fælled-glanshat

 1. Jeg tror nok at billedet Panaeolus subfirmus (NA) Fælled-glanshat, Nekselø 09/11/2018 er en fejlbestemt Panaeolus cinctulus, Randbæltet glanshat, vurderet ud fra den ikke-rent cirkelformede men ret bugtede hat. Se mit fund P. cinctulus 20/6-19845 (på stenlarris.dk/HERBARIE vælg Herb E, Panaeolus, og prik på cinctulus 20/6 1984. Jeg har godt nok flere fund af P. cinctulus og nogle er P. subfrimus, og nogle af mine subfirmus er måske nok cinctulus, jeg håber at få rede på det denne vinter.

  Sten Larris: Sten@Stenlarris.dk

  Permalink
 2. Hej Sten
  Enig i at den er lidt atypisk at se på. Så tog den med hjem til mikroskopet, Sporer målte op til 19 x 10 µm. Fundet ligger også på svampeatlas.
  Vh. Thomas

  Permalink
 3. De 3 første billeder er formodentlig olivaceus. Det næste billede kunne meget vel være subfirmus, jeg savner dog de teglrøde farver, men kødets farve ses ikke på billedet, det er det mest teglrøde. Så jeg kan ikke udelukke cinctulus (=subbalteatus). Hvis du finder den igen og spiser den, så er cinctulus tydeligt hallucinogen, næsten lige så stærk Pilocybe cubensis, og stokkødet slet ikke teglrødt ved genemskæring. Svampens uregelmæssige facon tyder dog absolut på subfrimus.

  Permalink

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>